torsdag 21 juni 2018

Min åsikt om investmentbolaget: Latour

Bildresultat för latourHär kommer min serie där jag kommer gå igenom investmentbolag, där jag snabbt presenterar bolaget och vad jag tycker om bolaget. Detta för att göra denna blogg mer intressant då jag främst bara skrivit kortare rapporter om min portföljs utveckling.


Notera: Dessa inlägg i inlägget kommer inte att uppdateras, därför kan informationen om bolagets innehav skilja sig, undersök därför bolaget innan ni investerar i dessa. Dessa är mina åsikter.


Latour är ett av bolagen som jag gillar absolut mest, Latour hette från början Hevea, och kom under 1980-talet att få familjen Douglas som huvudägare som fortfarande är det till dagens datum.

Latour är ett blandat investmentbolag, vad som menas med detta är att Latour har både innehav i noterade och onterade bolag, men även en helägd industrirörelse.

Industrirörelsen består av Swegon som tillverkar klimatanläggningar som främst säljs mot företag, Swegon har haft en väldigt bra tillväxt och det helägda bolag som jag gillar mest. Det finns även Hultafors tillverkar yrkeskläder och tillbehär, Nord-Lock skapar lösningar inom skruvförband och slutligen Latour industries som är aktiv inom flertalet verksamhet.

Genom Industrirörelsen kommer man åt flera bolag som det annars inte går att investera i, Latour är även en långsiktig ägare där bland annat Swegon har varit ett innehav sedan 1990-talet, detta borgar för att dessa bolag kommer utvecklas långsiktigt i stället för att snabbt skapa en vinst och avyttra innehavet.

Om vi kikar lite på det noterade innehavet har vi följande bolag.

Alimak: Tillverkar hisslösningar för byggarbetsplatser, ett nyare innehav som man har ökat en del i på senare tid.

ASSA ABLOY: Världens största leverantör av lås och säkerhetslösningar.

Fagerhult: Ett småländskt bolag som levererar olika belyningslösningar.

HMS Networks: Levererar kommunikationsteknologi för industriautomation.

Loomis: Arbetar med lösningar för värdepappershantering, detta kan man diskutera hur lönsamheten blir på sikt i takt med att vi använder färre kontanter.

Nederman: Fokus på produkter inom miljöteknik, bland annat luftfiltering och återvinning.

Securitas: Ett av världens största säkerhetsbolag med verksamhet på flera kontinenter.

Sweco: Ett konsultbolag som arbetar med samhällsplanerning och infrastruktur.

Tomra: Norskt bolag som skapar pantmaskiner, ökat en del på senare tid då fler länder har eller skall implementera pantsystemet som vi använder i bl.a. Tyskland, Sverige och Norge.

Troax: Leverear områdesskydd för inomhusanvändning.

Som ni ser är detta en väldigt diversifierar portfölj, dock ser vi ett stort fokus på just industriverksamheter. Nu hade jag självklart kunnat lära mig mer om dessa bolag, men det finns en orsak varför jag är väldigt trygg i hur Latour förvaltar sina innehav och det är deras makalösa historik!

Om man investerade i Latour för 20 år sedan och inte sålde av sitt innehav hade totalavkastningen varit på hiskeliga 1849% ! Detta är väldigt högt och inget som Latour lär kunna hålla nu när bolaget har vuxit, men även på senare år har Latour slagit index t.ex. ökat 74% om man investerade för 3 år sedan, och jag tror att man fortsatt har goda möjligheter för detta på sikt.

Utdelningen har inte varit hög i Latour, fokus är på att återinvestera vinsterna, men Latour har dock höjt utdelningen i många år, det jag kan se är att utdelningen har bara sänkts två gånger under Latours historia och det borgar för en stabil utdelning som kommer öka med tiden. Jag tror inte att Latour kommer få en högre direktavkastning, men investerar man i dag kommer aktien ha en fin YOC om 10 år! Vill ni läsa på mer om utdelningshistoriken har min bloggkollega KronanTillMiljonen gjort ett väldigt matnyttigt inlägg som ni hittar här.


När investmentbolag presterar så här bra lägger jag inte ned lika mycket tid på att gå igenom alla bolag då jag har förtroende, nu kommer det självklart att komma perioder då det går sämre, men långsiktigt tror jag på Latour och utvecklingskurvor är aldrig spikraka. Då nyttjar min produktiva tid till annat än då Latour redan har bevisat att bolaget är bra på att förvalta kapital.


Latour kommer att utgöra en av mina kärninnehav då jag tror på innehavet och vill gärna ha en hög exponering mot Latour.

Denna artikelserie kommer nog förmodligen att förändras, jag hoppas ni gillade detta inlägg, och att det inspirerade er.

Ni är välkomna med återkoppling.

Allt gott!
/Investmentbolagsinvesteraren
4 kommentarer:

 1. Ja Latour har en imponerande historik och bra bolag i portföljen. Svårt att ignorera. Ska nog öka lite. Har nytt köp ASSA Abloy vid sidan om.

  MVHG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Myntaren,

   Du får ganska stor exponering mot ASSA Abloy, men det känns som en bra investering. Själv får jag öka min exponering genom lite fler Latour.

   Mvh

   Radera
 2. Bra inlägg, jag har också Latour som en favorit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Precis, Latour kan man alltid tanka lite extra i :)

   Mvh

   Radera