söndag 8 juli 2018

Min åsikt om investmentbolaget: Bure Equity


Bildresultat för bure equity
Observera: Denna artikel kommer ej uppdateras efter publicering, därför kan vissa uppgifter vara inaktuella.

Då är det dags för investmentbolag två i min serie att göra entre, Bure Equity är ett av dem mindre investmentbolagen och är lite känt som investmentbolaget som fokuserar på tillväxtbolag, vill man krydda sin portfölj med god förvaltning och exponeras mot tillväxtbolag är Bure en bra startpunkt.

Bure har sitt ursprung i löntagarfonderna som socialdemokraterna lanserade under 1970-talet som sedan avvecklades, Bure har varit börsnoterat sedan 1993. Under denna tid har en del intressanta innehav utdelats till aktieägare, ett exempel på detta är St:Görans Sjukhus som delades ut under namnet Capio, även Academedia är ett bolag som har deltas ut.

Även om bolaget nu härstammar från Löntagarfonderna finns familjen Tigerschiöld som en relativt stark och långsiktig ägare med runt 25% av rösterna, inte lika starktägande som familjen Lundberg eller Wallenberg men det är ändå godkänt.

Om vi kollar snabbt på vilka innehav som finns är det följande innehav som är noterade.

Cavotec -Verkstadskoncern som tillverkar automatiserade system för bl.a. hamnar och flyplatser, utgör cirka 20% av substansvärdet.

MedCap - Är ett bolag som investerar inom olika life science-bolag som har potential, väldigt förenklat kan man kalla detta ett investmentbolag med fokus på enbart life science. Utgör cirka 2.5% av substansvärdet.

Mycronic- Tillverkar produktutrustning som används vid tillverkning av bildskärmar och elektronik, utgör cirka 32.5% av substansvärdet.

Ovzon - Ett bolag som nyligen börsnoterades där Bure och Öresund är ankarinvesterare, Ozvon kommer att erbjuda en snabb satelitbaserad bredbandsstjänst med hög mobilitet, detta tycker jag ser ut som en intressant investering.

Vitrolife -  Vitrolife är ett bolag som tillverkar och utvecklar olika fertilitetslösningar, detta bolag har haft en fin utveckling och utgör därmed ett av Bures största innehav med sina 32,1% av substansvärdet.

Xvivo Perfusion - Utvecklar lösningar för transplantationer, utgör cirka 6% av substansvärdet.

Onoterade innehav består av Bures dotterbolag som är Bure Financial Services som investerar i finansiella verksamheter, Bure Growth som är ett dotterbolag som investerar i utvecklingsbolag, och slutligen Investment Bure som hyr ut lok. Det sista onoterade innehavet är Mercuri International som är ett konsultbolag som tillhanda håller utbildningar inom ledarskap och försäljning.

Substansvärdet för den onoterade delen är cirka 8%.


Gällande utdelningar har Bure snittat runt 2% senaste åren efter att kursen har rusat. Jag ser ingen tydlig utdelningshöjning då årets utdelning var 1.5 SEK vilket var detsamma som förra året då det också var 1.5 SEK fast båda åren var det en bonusutdelning så 2 SEK totalt. Många av bolagen är främst tillväxtbolag och detta medför att kursen kan öka snabbt, men eftersom bolagen är i starkt tillväxt är det rimligare att återinvnestera vinsterna för att utveckla verksamheterna än att ge utdelning. Därför tror jag utdelningsmässigt att Bure inte är det främsta investmentbolaget man ska investera i, dock har en del fina bolag delats ut så vem vet.

Jag har Bure för dess fokus på tillväxtbolag och fina avkastning, utdelningen är inte den bästa men den är acceptabel, och jag tror YOC kan bli bra på sikt.
2 kommentarer:

 1. Har spanat på Bure tack vare att du har den i din portfölj. Kan inte så mycket om innehaven, det kanske kan ses som en krydda? Vitrolife verkar vara ett intressant bolag

  MVH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Myntaren och tack för kommentaren.

   Grovt förenklat ser jag Svolder som min exponering mot småbolag och Bure som exponering mot tillväxtbolag.

   Det är mycket väl en krydda som du säger och jag gillar tanken att jag har ett bolag som väljer kryddorna åt mig.

   Vitrolife är även det är fint bolag som har växt endel, man gjorde nyligen en split pga av att aktiekursen var nära att nå 700 SEK.

   Mvh

   Radera