söndag 29 juli 2018

Min åsikt om investmentbolaget: Lundbergsföretagen

Relaterad bild
*Informationen i detta inlägg kan vara inaktuell när du läser detta inlägg*


Då var det dags att gå vidare i denna artikelserie med Fredrik Lundbergs egna investmentbolag Lundbergsföretagen. Detta är ett investmentbolag som över åren har haft en väldigt fin totalavkastning, direktavkastningen är väldigt låg och har legat runt 1%, dock kompenseras detta med att utdelningarna har under dem senaste åren höjts.

Investerar man i Lundbergsföretagen får man Fredrik Lundbergs filosofi på köpet, han är väldigt långsiktig, undviker belåningar och risker och detta betalar av sig på lång sikt, detta kan vi se hur han under flera år köpt in sig i industrivärden, och där den senaste tidens försäljning av delar av deras innehav i SSAB för att få ner skuldsättningen är ett av hans sätt att influera industrivärden.

Om vi nu kollar på innehaven består portföljen av följande.


Fastighets AB L E Lundberg: Fredriks far grundade detta fastighetsbolag i Norrköping 1944, detta bolag har sedan expanderat till att erbjuda hyresrätter i andra städer. Det är genom kassaflödet som detta som Fredrik under 1980-talet och frammåt började investera utanför fastighetsbranschen för att skapa det bolag som Lundbergsföretagen är i dag. Utgör cirka 18,3% av substansvärdet och är helägt av Lundbergsföretagen.

Hufvudstaden: Detta bolag är känt inom bloggvärlden för att detta tillsammans med Castellum är dem två nuvarande bolagen som har höjt utdelningen flest år i rad. Detta bolag grundades under 1990-talet med fokus på att hyra ut kontors- och affärslokaler i Stockholm och Göteborg. Detta bolag har i princip ingen belåning och har en väldigt fin utveckling. Utgör cirka 15,8% av portföljen.

Holmen: Är en skogsindustrikoncern som både äger och förädlar skog, detta bolag har haft en fin historik men dem senaste rapporterna har inte varit lika bra. Men genom långsiktighet kommer detta nog att åtgärdas. Detta bolag utgör cirka 15.4% av portföljen.

Industrivärden: Detta bolag kommer vi att gå igenom framöver, men det är ett känt investmentbolag som Lundberg har köpt in sig i, och är numera styrelseordförande i. Bolaget gör väldigt sällan köp och har haft sina nuvarande innehav en längre tid. Genom att sänka belåningen får vi se vad som händer framöver. Utgör cirka 18.4% av portföljen.

Indutrade: Är en industrikoncern med cirka 200 dotterbolag verksamma i 31 länder, bolagen är verksamma inom flertalet olika segment. Detta bolag har haft en fin utveckling med, och en stigande utdelning. Indutrade utgör 9,1% av portföljen.

Husqvarna: Är ett bolag som levererar lösningar för skogs- och trädgårdsskötsel. Är kända för sina gräslippare, motorsågar etc. Utgör cirka 4.9% av portföljen.

Handelsbanken:  En av storbankerna, kända för att höja sin utdelning och vara konservativ gentemot risktagande, något som lönade sig under finanskrisen då Handelsbanken hanterade denna bäst. Genom ägande i Industrivärden blir det en större exponering, men bolaget utgör cirka 5.2% av portföljvärdet. En bra aktie för Lundberg att nyttja utdelningen till att återvinstera den i fler investeringar och säkerställa att utdelningen höjs.

Sandvik: Industrikoncern som är verksam inom verktyg och verktygssystem för bearbeting av metalbearbetning samt lösningar och tjänster för gruv- och anläggningsindustrin. Detta är ett stort innehav i Industrivärden så här blir det dubbelexponering igen.  Utgör cirka 6.4% av portföljen.

Skanska: Är ett av världens största byggföretag och har projekt både i skandinavien och utomlands, lite skakigt på senare tid men det löser nog sig långsiktigt. Utgör 4.6% av portföljen.


Om vi tar en kort titt på utdelningen har den höjts sedan 2008 då det var en sänking, före detta höjdes utdelningen med under perioden 1997-2008. Jag har inte srtt någon data om utdelning före detta. Utdelningen höjs som sagt i små steg, men kursen har ökat snabbare än utdelningen och därför är i dagsläget direktavkastningen väldigt låg. Tidigare har den legat över 2% åtminstone.

Dock är detta ett bolag som har en fin kurshistorik, flera bra bolag inom spridda områden där långsiktigheten har gett resultat. Jag tror även att Lundbergs döttrar kommer att leda vidare bolaget i samma anda och ge en fin totalavkastning åt alla aktieägare.

Vill man leva på utdelningar finns det bättre kandidater för detta då det lär ta tid innan YOC blir fin på denna aktie, men är man annars långsiktig är detta en utmärkt aktie att lägga i portföljen och glömma bort.

Hoppas detta inlägg gav er en snabb överblick över detta investmentbolag!2 kommentarer:

  1. Som du säger finns det bättre kandidater om man vill leva på utdelningar. Det här är en aktie man köper och slänger in i byrålådan och kollar vart 10:e år. Gillar inte deras engagemang i industrivärden. Tårta på tårta

    SvaraRadera
  2. Blir som du säger kaka på kaka. Jag vill själv investera i Lundbergsföretagen men just utdelningen är det svåra. Hade jag varit ekonomisk fri hade den låga utdelningen varit ok då totalavkastningen är bra och utdelningen likaså. Men vi får se.

    SvaraRadera