söndag 8 juli 2018

Min åsikt om investmentbolaget: Groupe Bruxelles Lambert

Notera att informationen i detta inlägg kanske inte är aktuellt då du läser detta

Det är dags för att presentera det första europeiska investmentbolaget och det är belgiska Groupe Bruxelles Lambert, som jag framöver kalla för GBL i inlägget.


Detta bolaget var tidigare väldigt exponerad mot energisektorn, detta är något som man på senare tid har ändrat för att både diversifiera sin portfölj, men även för att inte vara så exponerad mot just en sektor. När denna process började 2012 låg aktiekursen på runt 55 EUR och är i dagsläget runt 90 EUR vilket visar att detta har varit ett bra val, och något som marknaden tror på.


Vilka bolag ingår då i GBL:s portfölj?

Tidigare hade GBL ett innehav i Burberry, men detta har nyligen avyttrats.


Noterade innehav: 


Imerys:
Franskt bolag som utvecklar,tillverkar och säljer material- och kemikalieprodukter. Har 16000 anställda i flertalet länder. GBL är största ägare.

Adidas: 
Adidas behöver knappast någon större presentation, ett tyskt klädesmärke som främst tillverkar olika sportkläder samt tillbehör. GBL äger runt 7.5% av Adidas.

Pernod Ricard:
Pernod Richard är även ett bolag som är känt i Sverige då det var köparen av Vin och sprit. Äger olika märken som tillverkar spritdrycker som pastis,vodka och whisky bland annat. GBL äger 7.5% av bolaget.

LafargeHolcim:
LafargeHolcim är en av världens största materialtillverkare av bland annat cement och betong. Har runt 80 000 anställda över hela världen. GBL äger cirka 9.4%.

SGS:
Bolag som tillhandahåller olika former av test och inspektionstjänster som kan användas vid kvalitetsgranskning av olika produkter mot olika variabler. GBL äger cirka 16.6%.

Umicore:
Umicore utvinner metalller till till industriella verktyg samt elektroniska produkter, bolaget arbetar även med att återvinna batterier vilket kan ha en fin effekt i framtiden då elbilar blir allt vanligare. Bolaget har haft en fin utveckling på senare tid då kursvärdet har näst fördubblats.
GBL äger cirka16.9%

Total:
Total utgjorde tidigare ett stort innehav, men idag äger GBL cirka 0.6% av bolaget. Detta är ett olje- och gasföretag.

Ontex:
Ontex är ett belgiskt bolag som tillverkar olika hygienprodukter. GBL äger cirka 20% av företaget.

GEA Group:
Är ett tyskt bolag som tillverkar och tillhanda olika lösningar för att processera matvaror. Bolaget har funnits sedan 1830-talet och GBL äger 5.25% av bolaget.

Parques Reunidos:
Spanskt bolag som äger flertalet nöjesfält och djurparker över hela världen, bland annat i Danmark och Norge. GBL äger cirka 21% av bolaget.

Onoterade innehav:

Sienna Capital:
Sienna Capital är ett dotterbolag till GBL som har som syfte att diversifiera portföljen genom att investera i mindre bolag, det finns ett flertal bolag.


Utdelning:

Vad jag gillar med GBL är att det är en fin utveckling när det kommer till utdelningar, utdelningen har inte sänkts under den senaste finanskrisen och trenden är positiv, vi ser på senare tid är höjningen inte lika stor, men jag tror det beror på omstruktureringen och att den kommer ta fart nu på senare tid.


Därför anser jag att GBL är en bra investering när man kan köpa aktien med lågt courtage, senaste året har kursen stampat lite, men det finns fina bolag och ger en bra diversifiering för att få in europeiska aktier i sin portfölj, förvaltningen är aktiv och dessutom en stigande utdelningstrend gör att detta är ett bolag som jag kommer fortsätta investera i.


Äger ni GBL?

2 kommentarer:

  1. GBL verkar vara ganska likt Investor, gillar bolaget och dess diversifiering. Trygg placering

    MVH

    SvaraRadera
  2. Jag håller med! Synd med courtaget men jag gillar förändringen som GBL har gjort.

    SvaraRadera