tisdag 31 juli 2018

Omstart av portföljen

Bildresultat för dawn


Har fortsatt under helgen med att fundera över min portfölj, och min strategi. Jag har avvikt en del och det ser jag som en risk. Det som helt enkelt har hänt är att jag följer med och köper aktier som jag från början inte hade köpt, men som jag inspireras av från mina bloggrannar, oftast är dessa aktier lovande, men eftersom jag från början haft ett fokus på investmentbolag går jag i från min strategi och varför jag köpte investmentbolagen.

Investmentbolagen har haft en bra avkastning och slagit index, jag vill ha tid att fokusera på annat i livet och det är därför jag valde denna strategi från början, men jakten på att öka utdelningen och ta in spännande bolag har gjort att jag har tummat på mina regler.

Jag har även insett att oavsett om jag har en hög sparkvot kommer det ta många år för mig att bli ekonomiskt fri, och under den period av livet då jag kan ha det som bäst då jag har börjat min karriär och har inte ännu familj och annat att oroa mig för.

Därför har jag valt att ändra om mitt beteende för att jag långsiktigt ska kunna nå mitt mål och leva i nuet, jag har sålt av mitt innehav på Avanza och fört över vissa av pengarna till buffert,nöjeskonto och till mitt bostadsspar, jag vill ha lite större marginaler helt enkelt.

Portföljen har jag även valt att flytta över till Nordea, detta för det lägre courtaget och jag får tillbaka källskatten snabbare, detta lär vara viktigare i framtiden. Jag vet att mina transaktioner pga detta kostar en del courtage, men jag vill ha mitt sparande samlat och på sikt kommer detta jämna ut sig.

Nackdelar med Nordea som jag ser som fördelar för mig är att det är svårare att kolla kurserna via appen, det tar längre tid att föra över pengar till kapitalförsäkringen, plus att räntan om jag väljer att belåna min portfölj är högre.

Detta ger mig incitament på att bara köpa aktier jag tror på långsiktigt, som jag kan glömma bort utan att behöva kolla kursen varje dag, tar det längre tid att föra över pengar blir det färre spontanköp och belåningen gör att jag kommer att hålla mig från att belåna portföljen.

Jag tror helt enkelt dessa saker kommer hjälpa mig i disciplinen att hålla min strategi och plan, att bli ekonomiskt fri är ett maraton och det springer man inte i samma takt som 100 meter. Därför är detta ett sätt för mig att hålla strategin, vara långsiktig och inte bränna ut mig utan även leva i nuet.

Jag är dock väldigt säker på att jag genom mitt månadssparande och ev. extra insättningar när jag har fått min bonus kommer leda till att jag snabbare än jag tror är tillbaka på nivåerna jag var på för några dagar sedan.

Men resan fortsätter som vanligt, och även denna blogg!


3 kommentarer:

 1. Blir det att fylla på med investmentbolag hos Nordea igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mest investmentbolag, men även några ytterligare bolag som jag tror på långsiktigt som Castellum,JNJ och LVHM etc.

   Radera
 2. Klokt, JNJ är ett innehav som inte kräver mycket tillsyn. Har några bolag som jag tvivlar på långsiktigt, så ska det egentligen inte vara

  SvaraRadera