tisdag 11 september 2018

Min åsikt om investmentbolaget: Investor

Bildresultat för investor logo

Notera att detta inlägg kanske inte uppdateras, och informationen inte längre är aktuell när ni läser detta, dubbelkolla därför innan ni väljer att investera. Detta är endast mina egna personliga åsikter.


Då var det dags för mig att snabbt gå igenom Stockholmbörsens största investmentbolag, och det är Investor som ägs av Wallenbergssfären och grundades 1916.

Familej Wallenberg grundade SEB under 1800-talet och investmentbolaget blev en avknoppning pga av dåvarande lagstiftning, det vill säga bankens aktieägande i andra bolag blev ett eget företag. Bolaget kontrolleras av familjen Wallenberg genom deras stiftelser, fördelen med dessa är att det tryggar genom att bolaget kommer tillhöra familjen genom att det inte någon risk att framtida familjemedlemmar kan sälja ut sina innehav och rubbat maktbalansen.


Investor brukar för många sparare vara den första aktien som man köper, aktien är bred genom att vara exponerad mot internationella Svenska bolag inom flera olika branscher, man exponeras både mot noterade och onoterade innehav och förvaltningsavgiften är väldigt låg. Därmed går det nästan att jämföra investor med en aktivt förvaltad sverigefond.

Här kommer en kort presentation av bolagen i deras portfölj, läs gärna mer själva då min beskrivning kanske inte är korrekt. 

ABB: Tillverkar robotar inom industrin och tillhandahåller olika elektroniska automationslösningar. Utgör cirka 12% av sutbstansvärdet.

AstraZeneca: Svenskt-Brittiskt läkemedelsbolag som skapades genom en fusion av Astra och Zeneca. Utgör cirka 9% av substansvärdet.



Atlas Copco: Utgör 15% av substansvärdet och tillverkar luftbehandlingssystem bl.a. Epiroc grundades som en avknoppning under 2018. 


Electrolux: Tillverkar hushållsprodukter och utgör cirka 3% av substansvärdet.


Epiroc: Är en avknopning från Atlas Copco och fokuserar på produktivitetslösningar för gruv- och råvaruindustrin. Utgör cirka 5% av substansvärdet.


Ericsson: Känt telekombolag som har funnits länge, utvecklar bland annat 5G-lösningar. Har gått lite sämre på börsen, men har gått starkt sedan Investors förre VD Börje Ekholm tog över VD-posten. Utgör cirka 4% av substansvärdet.


Husqvarna: Utgör 2% av substansvärdet och tillverkar bland annat redskap för utomhusskötsel, motorsågar samt diamantverktyg. 


Nasdaq: Äger bland annat Stockholmsbörsen, och levererar handels- och informationsverktyg för aktier och andra finansiella instrument. Utgör 4% av substansvärdet.


Saab: Utgör 3% av substansvärdet och tillverkar produkter och erbjuder tjänster inom både militärt och civilt försvar.


SEB: En av våra 4 storbanker, SEB grundades av familjen Wallenberg under 1800-talet och dess expansion banade vägen för skapandet av Investor.  Utgör 11% av substansvärdet.


Sobi: Utgör 6% av substansvärdet. Utvecklar och tillverkar läkemedel mot sällsynta sjukdomar. 


Wärtsilä: Utgör 5% av substansvärdet. Står på investor att "Levererar kompletta kraftlösningar för marin- och energimarknaderna".


Patricia Industries: Här ingår Investors onoterade bolag, exempel är är Mölnlycke, Permobil, 3 Sverige, Aleris och Grand Hotel. Utgör cirka 16% av substansvärdet.


EQT: Är ett antal fonder som Investor investerar i, dessa fonder investerar i bolag globalt och har haft bra avkastning under åren. Utgör cirka 5% av substansvärdet. 


Investor har slagit Stockholmsbörsen i totalavkastning både på 1,3,5,10 och 20 år. Utdelningen har höjts sedan 2010 med 1 SEK per år från 5 SEK till årets 12 SEK, nytt för i år är att 2/3 delas ut på våren och resterande 1/3 på hösten. 

Förmodligen lär utdelningen höjas nästa år till 13 SEK, men om några år lär höjningen vara mer än 1 SEK då höjningen blir mindre procentuellt för varje år. 

En av fördelarna med Investor är att det ofta är substansrabatt, under det senaste året har substansrabatten varit väldigt hög med runt 30%, i dagsläget är den cirka 21% vilket även det är riktigt bra då man får köpa dessa bolag med rabatt.

Jag gillar investor, det är bra spridning på bolagen och riskerna, utdelningen är inte den högsta men betydligt bättre än andra investmentbolag, och dess storlek borgar för en stabilitet. 

Att bolaget sedan styrs av Wallenberg genom stiftelser är positivt då vi kan utgå från att inga extrema förändringar lär göras då nuvarande koncept fungerar väldigt bra.

Investor kommer vara ett av mina kärninnehav som jag kommer investera mer i. 


Vad tycker ni om Investor?

8 kommentarer:

  1. Det du skriver om Investor, har inneburit att jag köpt så mkt Investor att det är mitt största innehav. Och som det ser ut, så kommer det fortsätta så under lång tid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en bra strategi! Har du ett mål på hur stor del av portföljen som Investor ska utgöra?

      Mvh

      Radera
  2. Bra sammanställning! Ökar själv på i Investor nästan varje månad

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Kommer själv köpa lite mer, haft som mål att köpa lite mer utländska aktier då jag har lägre courtage nu.

      Mvh

      Radera
  3. Investor är som en fond som presterar bättre än index, en bra bas i varje svensk portfölj. Gillar Investors riskpridning: mycket hälsovård och stor del utland.

    mvh
    myntaren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, blir en del utlandsexponering även fast det är mestadels Svenska bolag.

      Kommer vikta upp Investor framöver.

      Mvh

      Radera
  4. Investor är mitt största innehav med 28.2% av portföljens värde. Mellan 25-30% känner jag mig tillfreds med. Fin riskspridning känns tryggt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, 25-30% är ganska hög exponering även om Investor är en bred aktie.

      Investerar du bara i Sverige eller utomlands med?


      Tack för komentaren.

      Mvh

      Radera