lördag 22 september 2018

Min åsikt om investmentbolaget: Kinnevik

Bildresultat för kinnevik

Då var det dags för nästa stora investmentbolag att dyka upp i min artikelserie.
Jag ser att mina inlägg om investmentbolag är populära och det är trevligt.
Jag hoppas mina inlägg inspirerar er att hitta nya bolag till er portfölj!


Kinnevik är det investmentbolag som fokuserar mest på media/telekom och IT. På senare tid har Kinnevik investerat en del i mindre fintech-bolag som är absolut en intressant marknad då det kommer nya tjänster som konkurrerar med storbankerna!


Kinnevik grundades 1936, i början var det främst industribolag i deras ägo och BillerudKorsnäs som var en stor kassako under en lång tid. Kinnevik som vi känner det idag påbörjades när Jan Stenbeck tog över ledningen, Stenbeck var en karismatisk man och en intressant personlighet, det finns en intressant dokumentär om honom på youtube som jag rekommenderar er att kika på.

Under Jans ledning grundades ett flertal bolag som vissa fortfarande är i portföljen som Milicom. MTG delades dock nyligen ut till aktieägarna för att på snabba fusionen av Tele2 och Comhem.


Om vi tar en snabb titt på Kinneviks portfölj är det en hel del investeringar, denna gång kommer jag snabbt gå igenom deras större innehav, dem mindre innehaven kan ni gärna kika på själv, men jag tror inte att det är dessa bolag som avgör om man väljer att investera eller inte i Kinnevik.


Zalando - Tyskt E-handelsbolag som säljer kläder och tillbehör online, har haft en stark tillväxt men har nyligen vistvarnat, här är det just oron över hur bra man ska kunna konkurrera med Amazon som växer sig allt starkare, och snart lär öppna på nya marknader som i Skandinavien.

Denna bransch är jag inte så insatt i förutom att Kinnevik bör se till att Zalando minskar i substansvärde då det utgör 40% av portföljen efter att MTG har delats ut.

Milicom - Telekom bolag som erbjuder tjänster till kunder i Afrika, och Latinamerika bland annat. Detta är en spännande marknad, men den kan vara mer volatil än t.ex. erbjuda detta i I-länder.

Tele2 - Telekom bolag som erbjuder internet och telefoni. Jag har som norrlänning aldrig varit kund hos Tele2 då deras täckning i Norrland är under all kritik. Dock kan det bli intressant att se hur deras fusion med Comhem kommer att gå, det går att se att AT&T gör liknande och ev. Telia med att köpa TV4. Dock har Tele2 haft fina utdelningar och bra totalavkastning på senare tid.

Comhem -  Comhem erbjuder tjänster via kabelnätet, kommer antagligen gå samman med Tele2 och förhoppningsvis få ökade intäkter genom denna synergi. Inga fler åsikter om detta.

Qliro Group - Äger CDON och deras övriga E-butiker som tretton.se och tillhandahåller äver betalningstjänster. Jag har svårt att se hur Qliro skall konkurrera med Amazon men vi får se.

Sedan finns det flera mindre bolag, vissa av dessa som Budbee är en intressant bolag som erbjuder utkörning av paket på kvällstid, och även flytthjälp. Jag vet inte om företaget i sig kan vara så lönsamt, men ger bra konkurrens mot Postnord som ger allt sämre service.


Gällande utdelningar har den höjts årligen sedan 2008, under finanskrisen så sänktes inte utdelningen. Sedan 2005 är utdelningen inte sänkt och det är väldigt bra historik. DA% har varit ganska hög, men är lite lägre nu när aktien är värderad mer. Dock får få i ha i åtanke att Kinnevik delade nyligen ut MTG och 2015 var det split och extra utdelning.

Jag tycker Kinnevik är en fin aktie som ger en exponering mot digitaliseringen i samhället och ger en bra mix av både noterat och onoterat. Genom den aktiva förvaltningen är det bra eftersom denna bransch svänger snabbare än andra, att då låta några aktivt förvalta innehaven för en låg avgift är något som jag premierar framför att jag ska försöka göra detta själv.

Totalavkastningen har Kinnevik slagit Index det senaste året, men sedan måste man kolla på mer än 5 år för att se där Kinnevik har slagit. Dock är det långsiktiga det mest intressanta, kollar man på deras sida blir grafen fin om man under en lång tid återinvesterar utdelningarna i aktien.

Jag kommer ha Kinnevik som ett av mina större innehav, och jag tror bolaget kommer slå börsen på sikt.


Äger ni Kinnevik? och vad tycker ni om aktien?

8 kommentarer:

 1. Äger själv Kinnevik hade gärna sett mindre Zalando i portföljen dock.sen är det Jan Stenbeck inte Jan kinnevik ��.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren! Även jag vill få mindre Zalando, tror Kinnevik åtgärdar detta när det finns möjlighet till det.

   Är Stenbeck som du säger, jag som skrev fel av misstag men har rättat det nu!

   Mvh

   Radera
 2. Hej!

  Tack för bra genomgång. Men han hette väl Jan Stenbeck? :)

  Hursomhelst tycker jag bolaget är intressant och finns i våra barns portföljer. Finns med på vår köplista och tror det blir köp nu av bolaget efter löning.

  Hälsningar VER

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du nämner det! Jag vet att det är Stenbeck men skrev fel i inlägget, men har rättat det nu :)


   Låter bra, jag tror Kinnevik är en bra aktie för era barn. Det finns en del att hämta inom IT, och genom aktiv förvaltning som via Kinnevik kan ni lägga ert fokus på annat än aktierna.

   Mvh

   Radera
 3. Jag äger Kinnevik sedan länge och ökat sista tiden, så nu är det bara Investor som är större i min portfölj.
  Jag håller med om att Zalando tar lite för stor plats i Kinneviks portfölj.Men vi får hoppas de fortsätter investera klokt men med annan inriktning än industri inriktade, som Investor och Industrivärden. Bra också att de ökar utdelning, samt delar ut extra som du beskriver, inkl MTG i år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig, nu tar Zalando lite hög plats då aktien har gått bra och genom att MTG har delats ut.
   Men jag tror detta kommer åtgärdas framöver, det finns inte så många kap att göra just nu på börsen.

   Mvh

   Radera
 4. Tack för bra genomgång. Ska köpa Kinnevik i dagarna. Pga risknivån med Zalando ska Kinnevik utgöra 1-2% av portföljen

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren Myntaren! Jag tror dock det är inte är farligt långsiktigt, många investmentbolag har ett bolag som oftast är större, ledningen är nog medveten om detta men väntar på ett bra tillfälle att korrigera riskerna.


   Mvh

   Radera