lördag 15 september 2018

Min åsikt om investmentbolaget: Industrivärden

Bildresultat för industrivärden


Då är det dags för nästa anrika investmentbolag att presenteras i min artikelserie om investmentbolag.
Industrivärden kan vara ett av våra tråkigare investmentbolag, alla innehav är noterade och går därmed att köpas separata, pga av att Industrivärdens belåning är nära deras mål om högsta belåning är det i dagsläget svårt med investeringsutrymme, dock har detta blivit bättre sedan en del av innehavet i SSAB såldes av i våren. Förmodligen kommer detta leda till fler köp framöver, trots detta har denna aktie presterat väldigt väl mot index över tid.


Industrivärden skapades likt Investor genom att Handelsbanken delade ut sina aktier genom att skapa investmentbolaget industrivärden under 1944, orsaken var lagförslag på att begränsa bankers värdepappersinnehav.

Det har som tidigare nämnts hänt väldigt lite i detta bolag under den senaste tiden, dock har Lundberg genom sitt bolag Lundbergsföretagen börjat köpa in sig i Industrivärden till att bli den största delägaren med 23,3% av rösterna i dagsläget.  Genom Lundbergs närvaro som styrelseordförande kommer nog fler saker att ske, bl.a. avvecklades deras tradingverksamhet och genom att sänka belåningen kommer det finnas utrymme för aktivare förvaltning.

Om vi snabbt tittar på vilka bolag som ingår i portföljen är det följande.

Ericsson: Ett anrikt svenskt bolag som idag främst arbetar med utveckling av tjänster och infrastruktur inom telekom. Ericsson utvecklar för närvarande sin egna lösning av det framtida 5G-nätet. Denna aktie har inte gått bra efter IT-bubblan, men har det senaste året gått väldigt bra efter att Investors tidigare VD Börje Ekholm tog över. Ericsson utgör cirka 6% av substansvärdet. 

Essity: Förra året avknoppades en del av SCA som Essity, Essity tillverkar olika produkter för personlig vård och omsorg, detta lär vara en växande marknad då den demografiska trenden är att vi lever allt längre och fler behöver vård på sin ålders höst. Därför bör behovet för dessa produkter vara fortsatt höga och växa. Essity utgör cirka 14% av substansvärdet.

Handelsbanken: En av våra fyra storbanker och den som klarade av finanskrisen bäst, denna bank har en konservativ investeringsfilosofi och har därför kunnat ha en väldigt bra utdelningshistorik, även om direktavkastningen inte är hög som övriga banker. Dock finns det en del frågetecken på hur det kommer gå framöver då Handelsbanken fortfarande fokuserar på att ha kontor och personlig service medan övriga banker digitaliserar allt mer. Jag tror dock detta är ett fint innehav på sikt. Substansvärdet utgör 19% av portföljen.

SCA: Är det som Essity knoppades av från, därmed fokuserar SCA på sin verksamhet som skogsbolag med att hantera sina skogar, utvinna dessa och skapa träprodukter som sedan säljs vidare. Ett fint bolag som har haft väldigt bra avkastning över tid. Utgör cirka 6% av substansvärdet.

SSAB: För oss som är från Norrbotten känner vi till att järnmalmen som LKAB utvinner och förädlar sedan levereras till SSAB i Luleå bl.a. för att framställa högkvalitativt stål. Ett cykliskt bolag och jag anser att detta innehav var bättre att sälja av än övriga. Dock utgör detta en del i portföljen och det är trevligt. Tillverkar som sagt stål. Utgör cirka 2% av substansvärdet.

ICA Gruppen: Jag tror att alla läsare av denna blogg känner till ICA, en av våra största livsmedelsbutiker som på senare tid har diversifierat sin verksamhet genom att grunda ICA Banken som erbjuder finansiella tjänster. Detta för att skapa mer trogna kunder. Många i bloggvärlden tror mer på Axfood men jag tror ICA lär vara en dominant aktör i Sverige, dock kommer jag inte investera i ICA, utan jag nöjer mig med min exponering via industrivärden. Substansvärdet utgör 5%.

Skanska: Även Skanska är ett bolag som det snackas om en del bland mina blogggrannar. Ett bolag byggföretag som bygger byggnader och är med i projektutveckling av nya bostads- och evenemangsområden. Hade en rekyl för ett tag sedan och då valde många att investera för att DA blev hög. Detta bolag har jag ingen större åsikt om utan det är trevligt att exponeras via industrivärden, men jag vet allt för lite om byggsektorn för att kommentera mer. Utgör cirka 7% av substansvärdet.

Sandvik:  Industrikoncern som är verksam inom verktyg och verktygssystem för bearbeting av metalbearbetning samt lösningar och tjänster för gruv- och anläggningsindustrin. Utgör 23% av substansvärdet.

Gällande utdelningen är den inte högst bland investmentbolagen, men inte heller lägst. Utdelningen sänktes för några år sedan då den enligt industrivärden själva var för frikostig, nu är den mer justerad för att vara mer långsiktig. Detta bör därmed göra att utdelningen höjs på sikt om portföljbolagen höjer sina utdelningar, detta tror jag kan vara hyfsat säkert, men att en del av bolagen är cykliska kan skapa problem.

Jag gillar industrivärden, jag vet att man kan köpa bolagen separat men frågan är om jag tjänar något på detta? det kostar mer courtage och enda fördelen är att jag kan vikta dessa själv. Dessutom är det oftast substansrabatt på industrivärden, vilket betyder att genom att köpa industrivärden får jag dessa innehav för ett lägre pris än om jag köper innehaven enskilt.

Dock skulle jag inte säga att industrivärden är min favorit, jag investerar hellre först i Latour, Investor och Kinnevik innan jag börjar med Industrivärden.

Därför anser jag att detta är ett bolag man bör ha i en portfölj med investmentbolag, men inte vikta den högt då det är lätt att replikera innehaven, utdelningen är nog inte lika säker som Investor och Latour, samt jag tror inte avkastningen är lika bra, dock tror jag på sikt slår Industrivärden index.


Vad anser ni om Industrivärden?


/Investmentbolagsinvesteraren


8 kommentarer:

 1. Mycket matnyttigt om industrivärden. Du ska ha tack för gedigen genomgång. Tycker liksom dig att IV inte är en favorit, men en hygglig aktie att ha för att exponeras mot en rad cykliska innehav

  mvh
  myntaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för kommentaren. Jag gillar Handelsbanken, SCA/Essity och Volvo bl.a. Enklare att köpa in industrivärden och fokusera på att följa övriga innehav i portföljen!

   Mvh

   Radera
 2. Industrivärden har haft en helt ok historik och överträffat index så för mig platsar den bra i portföljen. Man köper även Industrivärden med rabatt och sparar då mycket jämfört med att köpa innehaven separat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren! Jag har nu uppdaterat inlägget, att det ofta är substansrabatt är en bra anledning att köpa aktien i stället för att direktäga innehaven.

   Mvh

   Radera
 3. Hej Investmentbolagsinvesteraren.

  Jag gillar Industrivärden och har ägt bolaget från och till under några år. Ett alternativ till bolaget är ju annars Lundbergföretagen. Då får man lite fastigheter, skog och andra bolag med på köpet :-) Tack för ett intressant inlägg.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 4. Själv har jag en del Skanska och Swedbank som bankaktie, så jag sålde av mitt innehav i Industrivärden för ett tag sedan, men jag tycker att Industrivärden är bra om man vill ha fler investmentbolag. Jag kan även rekommendera boken Tronstriden för den som vill läsa mer om Industrivärden.
  Förresten, eftersom courtaget brukar vara i procent så blir det inte högre vid köp av de olika bolagen separat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren, jag har hört om den boken och den verkar intressant!

   Dock är det billigare att köpa industrivärden då det är substansrabatt just nu. Gällande courtaget är du dock rätt, men då behöver man köpa för en större summa för att få allt courtage att bli samma procentsats som ett mindre köp i Industrivärden.

   Mvh

   Radera
 5. Hej!

  Tycker industrivärlden har många fina bolag i portföljen. Vill köpa in bolaget till vår portfölj så småningom. Gillar bland annat sca, essity, ica, shb och Skanska. Perfekt att köpa dem till substansrabatt genom industrivärlden.

  Mvh VER

  SvaraRadera