lördag 23 september 2017

Avanza Auto - Bra eller inte?

Vi ser att det är en trend nu med "robotar" som ska förvalta spararens pengar för en lägre summa än en förvaltare, och förhoppningsvis med samma resultat eller bättre. Nordnet släppte för ett tag sen Robosave och nu släpper Avanza sin auto.


Som aktiv investerare tillhör man inte målgruppen som fokuseras på här, utan det är folk som vill spara, men som kanske inte har tiden att sätta sig in, eller inte vågar lita på sitt egna omdöme, och då tar man lösningar som detta.

Jag tror att lösningen är ok, men förvaltningsavgiften på 0.35% kan man sänka genom att köpa indexfonder istället, här skulle jag förorda att man köper Länsförsäkringar Globalindexnära och Spiltan investmentbolag. Vill man spara i räntor är det bättre att köra Spiltan högräntefond fast på en AF-depå, då avkastningen kommer ätas upp av skatten i en ISK eller KF.

Men jag skulle säga kort så här


1-12 månader
Ska du spara mindre än ett år, då ska du ha pengarna på ett sparkonto med högsta möjliga ränta, fast det gäller att säkerställa att kontot har insättningsgaranti.

2-5 år
Ska ni spara mellan 2-5 år kan ni blanda både aktiefonder och räntefonder, där kan man själv justera procenten genom hur man månadssparar i fonderna.

5 år eller längre
Är det mer än 5 år tycker jag man ska köra bara på aktiefonder då man tappar en stor potentiell avkastning genom att spara i räntor i dessa tider.


Köp fonderna direkt, läs på lite för att hålla ner kostnaderna, eller köp stabila aktier som t.ex. investmentbolag, det är det bästa sättet att få sina pengar att växa, för skall man låta förvaltare eller andra göra det åt en tillkommer utgifter som äter av ditt kapital och möjliga avkastning.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar