tisdag 21 augusti 2018

Hur kommer valet att påverka börsen?


Relaterad bild

Denna blogg är inte politisk, men eftersom politiken i stor grad kan påverka hur börsen utvecklas kortsiktigt funderade jag lite idag hur det kan bli efter valnatten.

När Trump vann ekade olyckskorparna överallt om att börsen kommer gå ner, mot mångas förvåning fick vi uppleva det som kallades för Trumprallyt. Det som låg bakom detta var skattesänkingarna som han hade utlovat under sin valkampanj.

i Sverige ser vi att det är en del oro över hur det parlamentariska läget kommer se ut efter valet, vi har två block som diskuterar hur man skall kunna regera utan att bli beroende av SD, ett parti som förmodligen kan bli det största partiet efter valet baserat på den senaste tidens undersökningar och att vid tidigare val har presterat bättre än vad opinionsundersökningarna har visat.

Vi såg resultatet av detta genom att Erik Penser Bank sålde sina innehav i småbolag inför valet.


Jag kommer inte sia hur valresultaet kommer att bli, men jag tror att om det blir en nedgång kommer den bli likt korrektionen som vi hade i början av året. Börsen faller några procent men återhämtar sig efter en kort period. Om börsen ökar lär det vara i samma omfång, jag tror inte vi har något rally att vänta oss som efter det amerikanska valet.

Jag kommer nog avvara en tusing och om börsen faller köper jag i någon aktie som jag gärna fyndar i t.ex. Investor. Men jag kommer att göra mina köp som vanligt på fredag och hålla vid min strategi.


Hur tror ni valet kommer påverka börsen?

6 kommentarer:

 1. Tror valutgången kommer att ha liten påverkan på kurserna kortsiktigt och minimalt långsiktigt. Däremot tror jag att om det skulle bli företagar- och investerarfientlig vänsterpolitik så kan det skrämma iväg kapital från landet.

  Med vänlig hälsning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har följt politik länge, men inte börsen. Skulle varit intressant att se hur börsen agerade på datuom t.ex. när värnskatt infördes eller skatterna öka jämfört med när det blev skattesänkningar.

   Men ja tror det blir mindre påverkan.

   Radera
 2. Ganska lite tror jag. De stora bolagen på börsen är ju internationella och Sverige är nog för litet för att ha någon större påverkan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utanför Sverige lär det inte påverka alls. Men i Sverige kan vi nog märka av kortsiktigt men ska bli intressant att se.

   Radera
 3. Tror inte valet kommer påverka särskilt mycket, oavsett utgång, det som däremot kan påverka börsen är om den stadigt ökande kriminaliteten (nu senast brutala villaöverfall i norrort) med bilbränder, stenkastning, gängskjutningar och gruppvåldtäkter fortsätter stiga. Vid någon punkt finns risken att utländskt kapital börjar lämna Sverige när investerare tappar förtroendet för Sverige som land. Vill man motverka detta är en röst på SD (eller möjligen M) det enda rimliga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som kan bli problemet i detta scenario är om vi upplever en sk braindrain där högutbildade emigrerar. Annars tror jag att det som kan oroa utländska investerare om ekonomin blir så dålig att det kommer ske drastiska åtgärder för att hantera detta. Tror dock saker kommer bli bättre innan det blir risk för detta.

   Radera