söndag 12 augusti 2018

Vikten med att kunna lära sig nya vanor

Bildresultat för habits


Jag har sedan juli börjat med min nya strategi där jag köper i samband med löning, orsaken är främst för att jag tidigare har köpt mycket mellan mina löningar, och detta ökar risken för impulsköp, detta är således en vana jag måste lära mig.

Vanor har fördelen med att när man väl fått in en vana är den svår att bryta, att jag fått in vanan att spara mycket efter jag fastnader för aktier är en bra vana, men kan jag göra denna vana bättre?

Att det finns fyndlägen mellan varje gång som jag får min lön är jag medveten om, dock är frågan hur mycket dessa köplägen kommer påverka om 10-15 år på min portföljavkastning om jag inte agerar vid varje tillfälle?

Jag vet att på lång sikt är det en marginell skillnad, det är kul att göra bra "köp" men genom att köpa varje månad kommer detta jämna ut sig med tiden helt enkelt. Jag vet även om jag börjar handla mer frekvent är det enklare att jag köper aktier som inte ingår i min strategi, det är inget fel med dessa aktier men att bli spretig försämrar min disciplin och kan få negativa konsekvenser på mitt agerande när vi kommer in i nästa lågkonjuktur.

Om några månader kommer jag ha vant mig vid detta, detta kommer att göra att min vana som redan var bra blir ännu bättre, det är svårt i början men efter ett tag vänjer kroppen sig. Det viktigaste är att hela tiden försöka göra sina vanor bättre för att passa ens mål i livet.

Ha en fortsatt trevlig helg!

6 kommentarer:

 1. Tänk inte på fyndlägen mellan löningar. Som du själv misstänker har det marginell betydelse i slutändan. Håll dig till planen och låt tiden mellan löningarna bli planeringstid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis , det är kul att känna att man har gjort en bra affär, men det är det regelbundna sparandet och en strategi bakom sina placeringar som ger resultat.

   Radera
 2. Håller helt med. Vill också gärna göra bra köp och mer ”fynda” aktier. Men över tid är det säkert marginellt. Bättre att skapa sig en god vana och köpa varje månad. Lätt annars att man missar ett köp pga. att aktien går upp ännu mer. Den missen har jag gjort några gånger :)

  Mvh http://varekonomiskaresa.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker man ett köp är bra får man försöka vara nöjd och vara långsiktig. Det gynnar en inte och vara efterklok och tänka över alla affärer man hade kunnat göra om man vetat hur börsen hade gått.


   Vana med kontinuerligt sparande ger resultat så länge man inte bara investerar i högriskaktier.

   Mvh

   Radera
 3. Det finns ju olika fördelar och nackdelar med hur man väljer att dela upp inköpen.

  Sitter man och kör tunga inköp en gång per månad så har man också väldigt gott om tid mellan inköpen där man hinner läsa på och sova på saken innan man fattar ett köpbeslut. Det kan aldrig riktigt skada att fatta ett beslut med 25 nätter där man sovit på saken.

  Å andra sidan, har man en koncentrerad portfölj som man enkelt kan hålla koll på löpande, så är det otroligt smidigt att dela upp inköpen till flera på månaden. Då kan man sitta med kurslarm och plocka aktier på nivåer man känner att den är prisvärd.

  Å tredje sidan, i det långa loppet - som du säger - vad gör det för portföljen? Man lär ändå inte pricka varje topp/bott genom åren.

  Kul med dina inlägg om vanor. Jag har kört på gymmet tre gånger senaste veckan lite tack vare ditt senaste inspirerande inlägg.

  Ha det gott! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är också vad som fungerar personligt, man kan ju även ha en krigarkassa om det dyker upp ett tillfälle som är riktigt bra.

   Men kul att inläggen motiverar dig, det är lite som med tränande att du går 3 gånger per vecka är bättre för hälsan än att att gå sporadiskt och ibland lyckas öka sitt PB.

   Mvh

   Radera