lördag 25 augusti 2018

Min åsikt om Avanza Global

Bildresultat för earth globe

Få som följer börsen har nog missat att Avanza har lanserat en globalfond med 0,10 i totala utgifter. Detta går att genomföra genom att Avanza har skapat ett avtal med den Franska kapitalförvaltaren Amundi. Detta är en matarfond vilket betyder att pengar som investeras i denna globalfond används för att investeras i Amundis globalfond, och genom ett bra avtal blir kostnaderna för detta väldigt låga.

I USA lanserades det för några veckor sedan två stycken ETF:er som har 0% i avgift, en globalfond och en för den amerikanska marknaden. Jag tror vi kommer att få se ett priskrig framöver gällande fonder och det kommer gynna oss sparare.

Men jag tror även att Avanza gör detta för att behålla lojala kunder eftersom man i dagsläget inte kan konkurrera med Nordea om vare sig courtage eller återbetalning av källskatt.

Jag kommer att månadsspara i denna fond genom en mindre summa, mitt fortsatta mål kommer vara utdelningsaktier men denna ger en fin spridning som jag inte vill missa. Sedan när jag vill sälja får jag helt enkelt sälja av 2-3% per år.

Dock är det viktigt att vi som sparare inte låser oss mot en aktör, utan använder det bästa erbjudandet från varje aktör för att få ännu bättre erbjudanden.

Min rekommendation för folk som vill spara i fonder men inte har intresse eller tid är att köra på Avanza Global och Spiltan investmentbolag, låga avgifter, bra riskspridning och många fina innehav.

Kommer ni investera i denna fond?

10 kommentarer:

 1. Kommer att investera i den. Bra tips det där att ta ut några procent per år i uttag. Märker att varje nätmäklare har sina fördelar. Som du säger, bra att ha flera konton

  mvh
  myntaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, tar man ut några procent tar man ut årets utdelning, men med så många innehav är det svårt att veta fondens direktavkastning.

   Mvh

   Radera
 2. Kommer också att investera i den, det blir förmodligen månadsinköp runt 500kr. Den kommer att fungera som ett bra komplement till i övrigt rena aktieinnehav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer, bra riskspridning och låg kostnad.

   Hade varit kul att veta vad den ungefärliga utdelningen är i fonden så man hade kunnat sälja av rätt % när jag vill ta ut mina årliga utdelningar.

   Mvh

   Radera
 3. Hej!

  Kommer också börja spara i den istället för som nu SPP:s globalfond. Den är också billig, men inte lika billig som Avanzas globalfond. Det innebär ju att vi sparar pengar på avgifter och över tid blir det ju mer till oss och mindre till någon annan :)

  Mvh VER

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båda är billiga, men varför betala mer än vad man behöver? :) Du har gjort ett klokt val!

   Mvh

   Radera
 4. Byter över till Avanza Global från LF Global index och Swedbank Robur Access Global. Finns ingen anledning att betala dubbelt så mycket för samma sak. Men det kommer bli priskrig. Sambon sålde till slut sina Swedbank Robur Kapitalinvest så har hutlösa 1,46% i totalavgift. Den beter sig som en indexfond trots att den är "aktiv" förvaltad. Tanken är att flytta över allt till en ISK och ta skattesmällen nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja många aktiva fonder följer index, men många som investerar i dessa fonder vet inte om detta.

   Blir kul med priskrig, får se vad som händer härnäst.

   Jag hoppas på att xact släpper en global ETF.

   Radera
 5. Hej Investmentbolagsinvesteraren,

  Som du säger är det viktigt för oss sparare att inte låsa oss fast till en aktör, det är viktigt att vara flexibel i sina investeringar vilket kan innebär större avkastning på lång sikt. Jag har ett månadssparande på 1000 kr som jag fördelar mellan olika fonder. Den största fonden jag investerar i är Länsförsäkringar Global Indexnära och jag tog helt enkelt halva månadsbelopp här till Avanzas globalfond!

  Vänliga hälsningar

  Assetsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, bankerna vill att vi ska bli trogna kunder, om vi tar det bästa från varje bank pressas dessa. Annars hade vi haft samma courtage som på 80-talet.

   Mvh

   Radera