torsdag 2 augusti 2018

Mitt första intryck: Nordea Investor

Efter min flytt från Avanza kan jag konstatera att Nordea Investor är långt efter när det kommer till användarvänlighet, men det är ett stort steg jämfört med hur det var tidigare att köpa aktier hos Nordea.


När man har skapat sitt konto möts man av en sida som är fylld med reklam för Nordeas egna produkter, detta finns på Avanza med, men där är det mer begränsat och lagt till sidorna av webbsidan.

Det man kan göra här är att börja ta bort reklamen, det går inte att få bort allt tyvärr men det gör det mer överskådligt. Sedan går det att skapa egna sidor med egen design, där har jag lagt till saker som mina innehav och bevakningslista. Detta går att göra hos Avanza med och ser betydligt bättre ut.

Det största problemet är att man inte se hur sitt innehav har utvecklats under en viss tidsperiod som på Avanza, det går att se anskaffnignskursen som hos Avanza men bara vilken avkastning som man har fått under tidsperioden.


Utdelningar visar även förra årets utdelningar av någon anledning, man kan få fram utdelningar på europeiska aktier, men eftersom dessa är från 2017/2016 är det inte lika intressant.

Avanza erbjuder ett pajdiagram, det gör Nordea med men inte där man kan se innehavens andelar utan bara geografisk spridning och inom vilka sektorer. Som tur är kan man fixa detta själv via googel sheets/excel.När man lägger order hos Avanza får man automatiskt inslaget lägsta tillgängliga kurs men inte hos Nordea, där får man varje gång knappa in kursen och i vissa fall hinner kursen ändras och detta gör att jag har köpt för 10 öre mer etc. bara för att jag inte orkar försöka genomföra köpet efter 3-4 försök där kursen hinner ändras innan jag är klar. Man köper fortfarande för lägsta existerande kurs, men hade den skrivits in som på Avanza hade man i vissa fall kunnat göra en snabbare affär.


Nordea erbjuder inte heller möjlighet till notiser när utdelningar har tagits emot, att lägga in pengar på kapitalförsäkrningen är omständig och tar orimligt långtid då jag även använder Nordea för att ta emot min lön.


Mitt första intryck är att Nordea  Investor har mycket att fixa, om viljan finns går det att få ett gränssnitt som är helt ok, men just nu skulle jag rekomendera nybörjare att handla hos Avanza då det är mycket enklare.

Nordea investor är främst för folk som vill köpa utländska aktier i en KF då courtaget är lägre och källskatten betalas tillbaka betydligt snabbare. Sparar man i ISK föreslår jag att man först sparar 50 000 hos Avanza sedan 80 000 hos Nordnet och avgör efter detta om man vill vara kvar hos Nätmäklarna eller köra hos Nordea.

Jag har lämnat en del synpunkter till Nordea, jag följer upp detta inlägg när jag har tagit emot utdelningar.

7 kommentarer:

 1. Bra inlägg! Jag är glad att jag har Avanza, det där låter inte kul alls :)

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar också Avanza! Förhoppningsvis erbjuder Avanza fler marknader via hemsidan, lägre courtage och snabbare källskatt snarast.

   Tror dock Nordea kan bli bra om man kompletterar sin design.

   Radera
  2. Frihetsmaskinen, om kostader är viktigt så kan du i detta fall kan du både äta kakan och ha den kvar. Använd Avanza för planeringen och Degiro och Nordea för inköpen.
   Kika på ett inlägg jag skrev efter att testat Nordea och Degiro om du vill:
   https://toscananext.blogspot.com/2018/05/avanza-nordnet-degiro-nordea-vilken-ar.html
   Hälsningar, T

   Radera
 2. Du får bli våran scout mot Nordea. Blir intressant att höra deras svar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får se om Nordea hittar till detta inlägg, har dock skickat några mejl till deras support med förslag. Om Avanza erbjuder fler marknader via nätet, bättre courtage och snabbare källskatt lär jag nog fortsätta mitt sparande där.

   Mvh

   Radera
 3. En av många saker jag saknar på Avanza, är möjligheten att extrahera data till Excel. Exempelvis alla innehav. Hur ser det ut på Nordea?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Casette, tror nog inte att det går men jag kan försöka kolla upp och återkomma till dig.

   Mvh

   Radera